Herk op EK voetbal

Meet the Limburgse Red Flames. Davinia Vanmechelen (Sint-Truiden), Amber Tysiak (Helchteren), Julie Biesmans (Bilzen) en Davina Philtjens (Sint-Lambrechts-Herk) verdedigen vanaf zondag de Belgische - en ook een beetje de Limburgse - eer op het EK vrouwenvoetbal in Engeland.

Een interview op de dag van een wedstrijd. Volkomen ondenkbaar bij de Rode Duivels, geen enkel probleem voor de Red Flames. Enkele uren voor de aftrap van hun uitzwaaiwedstrijd tegen Luxemburg (6-1) zat uw krant in het Proximus Basecamp in Tubeke samen met de vier Limburgse Red Flames. Een ideaal opwarmertje voor de match, zo bleek later op de avond. Met drie doelpunten en drie assists van Vanmechelen en twee goals van Tysiak maakten onze gesprekspartners er achteraf een Limburgs feestje van in Leuven. Dit weekend begint voor de Flames het echte werk. Tegen IJsland spelen ze zondag om 18 uur hun eerste poulewedstrijd in het Manchester City Academy Stadium.

Hoe gaat het met de zenuwen?

Philtjens: “Die zullen waarschijnlijk pas beginnen vlak voor onze eerste wedstrijd. Nu heb ik vooral heel veel zin om eraan te beginnen. Het gevoel dat ik als klein kind had op de avond voor Sinterklaas (lacht). Daar kan ik het nog het best mee vergelijken.”

De ambitie is om beter te doen dan in 2017.

Philtjens: “Klopt. De groepsfase overleven, dat is ons eerste doel.”

Jullie zitten in een poule met IJsland, Frankrijk en Italië. Hoe moeten we hen inschatten?

Philtjens: “Ik speel in Italië (bij Sassuolo, nvdr.), dus die ploeg ken ik het beste. Technisch zijn ze sterk en ze hebben ook die typisch Italiaanse grinta. We zullen ervoor moeten knokken. In elke wedstrijd trouwens. Ook IJsland mogen we zeker niet onderschatten.”

Hadden jullie vroeger zelf speelsters waar jullie naar opkeken?

Vanmechelen: “Ik wel (wijst naar Philtjens, nvdr.). Ik had zelfs een truitje van Dafke omdat ik zo naar haar opkeek. Omdat we bijna dezelfde naam hebben en ik in de jeugd ook vaak vergeleken werd met haar.”

Philtjens: “Er bestaat zelfs een foto van ons samen uit die tijd. En kijk: een paar jaar later zaten we samen in de kleedkamer bij Standard en nu carpoolen we samen naar de nationale ploeg. Zo snel kan het gaan.”

Moeten jullie al naar het buitenland om goed je boterham te kunnen verdienen met het voetbal

Philtjens: “Voor mij was het ook een kwestie van persoonlijke groei. In het buitenland ben je meer op jezelf aangewezen. Je stapt uit je comfortzone. Natuurlijk moet je wel genoeg verdienen om ervan te kunnen leven, maar het geld op zich is nooit mijn drijfveer geweest. Ik wilde mezelf testen, op en naast het veld, en kijken of ik het niveau aankon. Voorlopig lukt me dat aardig.”

Een van de actuele hot topics is 'equal pay' tussen de nationale mannen- en vrouwenploeg. Hoe staan jullie daar tegenover?

Philtjens: “Ik ben van mening dat we eerst resultaten moeten boeken. De Nederlandse meisjes krijgen nu evenveel als hun mannelijke collega‘s, maar zij hebben wel al een EK gewonnen. Uiteindelijk willen we daar wel naartoe, maar we mogen ook geen stappen overslaan.”

Afsluiten doen we met een pronostiekje. Wie wint het EK en wie wordt topschutter?

Philtjens: “Engeland is voor mij de te kloppen ploeg.”

 

Het complete interview lees je in HBVL

Davina

HBVL

Laatste berichten

Ophaling Papier & karton

Wat?

Zuiver oud papier en karton, dit is:

Fien (10) strijdt voor titel van Homo Universalis

Fien (10) strijdt voor titel van Homo Universalis op Ketnet: “Zakje met vissen als geluksbrenger”

Word jij Domo vrijwilliger?

Domo Hasselt vzw ondersteunt kwetsbare gezinnen met kinderen in de regio rond Hasselt en Sint Truiden. Eén vrijwilliger komt één…

Blind Geheugen.

Op 22 en 23 oktober gaan we van start met het eerste prachtige stuk, ten voordele van Alzheimer Liga Vlaanderen.
Mis deze…

Dia-avond KSA

Joepie, het is weer zover!

Naar jaarlijkse gewoonte houden we een geweldige dia-avond om de prachtige foto’s van het voorbije KSA-kamp te…

Open theaterdag

Toneelgroep Eenhoorn vzw Sint-Lambrechts-Herkstraat 69 3500 Hasselt organiseert zaterdag 1 oktober van 14u00 tot…

Grond Te Koop

Vorststraat 9, 3500 Sint-lambrechts-herk

€149.500

Deze gunstig gelegen bouwgrond voor HOB is gelegen in Hasselt (Sint-…

De Mosselfeesten

Mosselfeesten van de Koninklijke Harmonie Hasselt.

Mosselen met friet voor 23€.

Maar er is ook videe, stoofvlees, koude schotel,…