Herkse vrijwilligers bij het Sint-Vincentiusgenootschap

In 1993 werd in Limburg de Voedselbank opgericht om gezinnen te steunen die in financiële nood verkeren. Voor Limburg zijn er constant ongeveer 14.000 mensen die onder de armoedegrens leven. De nood is dus zeer hoog. Enkel wie door het OCMW werd aangewezen kan rekenen op een gratis voedselpakket. In Hasselt werd het Sint Vincentius genootschap aangewezen voor de verdeling ervan. De afdeling van Runkst zorgt ook voor de verdeling in Sint-Lambrechts-Herk. Op die wijze worden in Herk verschillende gezinnen geholpen, meestal met kinderen. 
 

We stelden onze vragen aan Jeanne en Maria, twee vrijwilligers uit Sint-Lambrechts-Herk die actief zijn binnen het Sint Vincentiusgenootschap. 
 

Hoe lang ben je al vrijwilliger en hoe ben je er terecht gekomen?

Jeanne Janssen : Een kennis van mij stelde me de vraag en zo ben ik er in gerold. In de thuisverpleging had ik reeds veel armoede gezien waardoor de stap voor mij minder groot was. Ik ben ongeveer 15 jaar vrijwilliger sinds mijn oppensioenstelling. 

Maria Castro: Ik werd enkele jaren geleden getroffen door het enthousiasme van Jeanne, die me de vraag stelde om vrijwilliger te worden. Ik heb onmiddellijk toegezegd en heb er nog geen moment spijt van gehad.
 

Wat moet ik me voorstellen van je hulp, wat is je rol, wat zijn je taken?

Jeanne Janssen en Maria Castro: Iedere eerste woensdag van de maand ontvangen we de mensen van 09.30 uur tot 16.00 uur. De gezinnen krijgen dan droge voeding, zuivel, groenten en fruit, hygiënische producten en diepvries. Iedere derde woensdag van de maand zijn we een extra voormiddag beschikbaar van 9.00 uur tot 12.00 uur. Dan kan men niet alleen kiezen voor voeding maar ook voor kleding en dergelijke.
 

Hoe werkt het Sint Vincentiusgenootschap in Runkst? 

Jeanne Janssen en Maria Castro: In onze afdeling bedienen we met 40 vrijwilligers ongeveer 150 gezinnen, verspreid over Runkst, Sint-Lambrechts-Herk, Stevoort en een gedeelte van Rapertingen. Financiële steun en goederen krijgen we van de stad Hasselt, de Europese Unie, diverse grootwarenhuizen, De Wroeter, de Voedselbank en van privé personen. Indien nodig kopen we nog extra’s bij. 

Kleding, beddengoed, speelgoed, boeken e.d. (geen meubelen) kunnen bij ons worden binnengebracht op de eerste en derde dinsdag van de maand van 9.00 uur tot 12.00 uur op het adres Kruisherenlaan 29 of na afspraak 0497 69 89 83. 

Als jezelf of je buur in moeilijke omstandigheden leeft kan men ons altijd contacteren via de website: https://vincentiushasselt.be/ikzoekhulp.html 


 


 

Andere artikels uit de wijkkranten.